Realizovan program RICO VINSKA ŠKOLA na sajmu poljoprivrede u Beranama

Predstavnici akreditovanog centra za obrazovanje RICO TRAINING CENTRA su učestvovali i realizovali program „Od grožđa do vina, turizma, biznisa i hedonizma“ u okviru trećeg Međunarodnog sajma poljoprivrede, prehrane i domaće radinosti. Sajam je održan 07. oktobra 2023. godine u Beranama u organizaciji Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu opštine Berane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.

Među izlagačima na sajmu bilo je kako poljoprivrednih proizvođača, gazdinstava za preradu poljoprivrednih proizvoda, zanatlija koje se bave domaćom radinošću, tako i privrednih društava iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Svoje proizvode su promovisali proizvođači voća i povrća, domaćih sokova, vina i rakije, mlečnih i mesnih proizvoda, meda, lekovitog bilja, cveća i poljoprivredne mehanizacije.

Sajam poljoprivrede u Beranama iz godine u godinu beleži sve sadržajniju ponudu. Time  doprinosi jačanju turističke privrede i sjajna je prilika za sticanje znanja o najnovijim proizvodnim i potrošačkim trendovima i razmeni iskustava.

 

PREDSTAVLJEN PROGRAM RICO VINSKE ŠKOLE

Među lokalnim i istaknutim regionalnim učesnicima na sajmu, posebnu pažnju su privukli proizvođači vina iz Crne Gore i Hrvatske. Na taj način su se ukrstili različiti vinski putevi što utiče na dalji razvoj tržišta vina.

Naš Centar je predstavio program vinske škole
„Od grožđa do vina, turizma, biznisa i hedonizma“

RICO vinska škola

Realizovan program RICO VINSKA ŠKOLA

Među predstavnicima Centra bili su:

Dragana Tanasijević-Stupar, zamenik direktora

prof.dr Aleksandar Petrović, vanredni profesor na poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu i predsednik državne komisije za ocenjivanje kvaliteta vina Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije

dr Nikolina Živković, naučni saradnik, član državne komisije za ocenjivanje kvaliteta vina Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije i

doc.dr Dragan Brenjo, šef Odsjeka za sertifikaciju i označavanje hrane Agencije za bezbjednost hrane BiH, član komisije za ocenjivanje kvaliteta vina.

 

VINO OKUPILO BROJNE POSETIOCE

Ljubitelji vina, turističko-ugostiteljski radnici, biznis svet, distributeri, maloprodajni lanci okupili su se oko vrhunskih vina.

Uživali su u degustaciji vina i tom prilikom se upoznali sa programom
nedavno otvorene RICO VINSKE ŠKOLE!

RICO vinska škola

Tajna vrhunske kapljice koja okuplja ljude

Podsećamo sve zainteresovane da je naša vinska škola zapravo mala škola znanja i odlična pripremna škola za buduće somelijere, menadžere u turizmu, ugostiteljske radnike i sve željne znanja o vinu kroz program o:

 • istoriji vinogradarstva i vinarstva
 • definiciji vina i njegovom kvalitetu
 • tehnologiji vina
 • vinskoj kulturi
 • vinskom turizmu
 • servisu vina
 • vinskom sortimentu
 • pravilnom kombinovanju vina i hrane
 • specifičnostima pojedinih sorti
 • senzornom ocenjivanju kvaliteta vina.

 

SENZORNO OCENJIVANJE KVALITETA VINA

Posetioci su prisustvovali najuzbudljivijem i najznačajnijem delu našeg vinskog programa – senzorno ocenjivanje kvaliteta vina. Stručnjaci su vršili ocenjivanje kvaliteta vina kako bi se bolje upoznale karateristike vina, detaljnije istraživale, analizirale i klasifikovale.

RICO vinska škola

Članovi komisije ocenjuju vina

Prof.dr Aleksandar Petrović, kao predsednik državne komisije za ocenjivanje kvaliteta vina, pojasnio je da se ocenjivanje vina bez organoleptičke analize ne može smatrati potpunim. Organoleptika predstavlja skup postupaka i tehnika za opažanje, identifikovanje i procenu mirisa, ukusa, boje i bistrine pomoću čula. 

Da bi degustator vina postao stručnjak za organoleptiku,
potrebno je da pohađa obuku!

 

SERTIFIKOVANI OCENJIVAČI VINA

Škola za ocenjivače vina je sastavni deo RICO VINSKE ŠKOLE. Pod tim podrazumevamo naše stručne timove za degustaciju i senzorno ocenjivanje vina. U timovima su vrsni enolozi poput prof.dr Slobodana Jovića nekadašnjeg predsednika državne komisije za ocenjivanje vina sa Beogradskog Univerziteta Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, Vladana Nikolića, enologa domaćih i inovinarija, stručnog konsultanta vinarije iz Krasnodara, kao i nezaobilaznog Viteza vina g. Miše Ćirića, poslovnog promotera vina i vinskog turizma Srbije širom sveta.

Školovanje budućih ocenjivača vina ima za cilj:

 • da se upoznaju sa osobinama proizvoda koji ocenjuju, senzornim metodama, skalama i tehnikom rada
 • izoštravanje čulne spoznaje za senzorne utiske i razlike
 • sposobnost da se senzorni utisci dovedu u red i verbalno iskažu
 • postizanje homogenosti u načinu izražavanja u okviru grupe.

Ujedno vršimo upis novih polaznika za ocenjivače vina, koji će kroz našu obuku da steknu znanja i veštine neophodne za sticanje državnog sertifikata nakon uspešno položenog ispita.

Interakcije sa posetiocima na sajmu su jasno pokazale da vinski put svojim mirisnim tragom i vrhunskim užitkom vešto okuplja kako hedoniste, tako i ljude u sferi ozbiljnog  biznisa u vinarstvu. Ovo je bio prvi i podsticajni korak da Međunarodni sajam ubuduće, obavezno uvrsti u svoj program i ovaj sadržaj koji je izuzetno tražen.

VAŠ RICO TRAINING CENTRE