Rico Training Centre na naučno-stručnom skupu: “Bezbedan transport, skladištenje i rukovanje opasnim materijama”

RICO TRAINING CENTRE uzeo je učešće na drugom po redu naučno-stručnom skupu „Bezbedan transport, skladištenje i rukovanje opasnim materijama“- TSR 2023. održanom u svečanoj sali kompleksa „Vrdnička kula“ 11. maja 2023. godine. Skupu je prisustvovalo preko 150 učesnika, predstavnika republičkih, pokrajinskih, naučnih, stručnih i privrednih subjekata.

transport opasne robe

Dragana Tanasijević Stupar, zamenik direktora RICO TRAINING CENTRE
na naučno-stručnom skupu

U ime RICO TRAINING CENTRE, licenciranog organizatora stručnog osposobljavanja kod Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, u transportu opasnih roba u drumskom (ADR) i železničkom saobraćaju (RID), zahvalnicu za podršku i doprinos skupu, primila je Dragana Tanasijević Stupar zamenik direktora, koju je uručio prof. dr Siniša Sremac predsednik naučno-programskog odbora skupa.

PREDUZIMANJE PREVENTIVNIH MERA KOJIMA ĆE SE SMANJITI POTENCIJALNI RIZICI

Transport, skladištenje i rukovanje opasnim materijama predstavljaju svakodnevni izazov koji je neizbežan u savremenom svetu u kojem živimo, uz potencijalne opasnosti i visok stepen rizika opasnih materija po čoveka i životnu sredinu.

Naučno-stručni skup je jedinstvena prilika, da se unificiranom primenom odgovarajućih normativnih akata o transportu opasne robe preduzmu preventivne mere kojima će se smanjiti potencijalni rizici po zdravlje, bezbednost ljudi i životnu sredinu.

Učesnici ovogodišnjeg skupa razmenili su iskustva i mišljenja putem dinamičnih diskusija, u kojima su učestvovali eksperti sa dugogodišnjim i praktičnim iskustvom iz  tematskih oblasti:

 • Propisi o transportu opasne robe
 • Prevoz, otprema i prijem opasne robe
 • Bezbednosne obaveze učesnika u transportu opasne robe (pošiljaoca, prevoznika,  primaoca i dr.)
 • Skladištenje opasne robe
 • Rukovanje i manipulisanje opasnim materijama
 • Upravljanje rizicima u transportu opasne robe
 • Ambalaža i pakovanje opasnih materija
 • Opasan otpad.

Stručnom edukacijom, učesnici skupa su kroz navedene tematske oblasti, stekli dodatna saznanja o opasnim materijama, načinu organizacije prijema, otpreme, prevoza i skladištenja opasne robe u skladu sa važećim propisima i procedurama, bezbednosnim obavezama učesnika u transportu opasne robe, podizanju svesti o potencijalnim rizicima i načinu smanjenja istih. Bilo je reči o:

 • Izmenama Zakona o transportu opasne robe
 • Iskustvima i postupanju u vanrednim događajima sa opasnim materijama
 • Praktičnim iskustvima u sakupljanju, transportu i odlaganju opasnog otpada kao i
 • Okrugli sto na temu: Usklađivanje prakse sa propisima u prevozu, prijemu i otpremi opasne robe.

Organizatori skupa su Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu; Saobraćajni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Doboj, BIH; Mašinski fakultet, Univerziteta u Crnoj Gori, Podgorica; Akademija Tehničko-vaspitačkih strukovnih studija, Odsek Niš; Klaster opasne robe Srbije; HSE Centar, Srbija, uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije; Privredne komore Vojvodine; Ministarstva saobraćaja i veze Republike Srpske; Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije; Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore; Privredne komore Vojvodine; Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj; NIS a.d. Novi Sad.

ZNANJE ČINI RAZLIKU!