Blog

Februarski ciklus Obuka za savetnike za bezbednost u transportu opasne robe

U prostorijama Rico Training Centre u Beogradu počela je 06. februara 2023. godine Obuka za stručno osposobljavanje Savetnika za bezbednost u transportu opasne robe ADR/RID.

Nastavni ciklus se realizuje u kontinuitetu do petka 10. februara, dok je finalno vežbanje za ispit planirano za početak marta meseca neposredno pred polaganje ispita. Polaganje ispita u prvom ispitnom roku je zakazano za 09. mart u organizaciji Odseka za transport opasne robe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

Odgovorna uloga Savetnika za bezbednost u transportu opasne robe

 

 

VISOKE NOVČANE KAZNE ZA NEPOŠTOVANJE ODREDBI ZAKONA O TOR

Svako preduzeće čija je delatnost vezana za transport opasne robe u drumskom ili železničkom saobraćaju ili s tim u vezi- pakovanje, utovar, punjenje ili istovar MORA DA IMENUJE jednog ili više savetnika za bezbednost. Zadatak savetnika za bezbednost u transportu opasne robe je da pomogne u sprečavanju rizika i opasnosti za lica, imovinu i životnu sredinu koji su nerazdvojni deo ovakve vrste posla.

Podsećamo vas da su visoke novčane kazne kako za pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu tako i za preduzetnike koji nemaju savetnika za bezbednost. Visina propisanih kazni za nepoštovanje odredbi Zakona o transportu opasne robe kreće se u rasponu od 20.000,00 do 3.000.000,00 dinara.

 

ODGOVORNA I DELIKATNA ULOGA

Osim što je savetnik za bezbednost u transportu opasne robe dužan da prati da li se
propisi primenjuju, obavezan je i:

□ da savetuje rukovodstvo preduzeća o aktivnostima vezanim za TOR

da podnese godišnji izveštaj za rukovodstvo preduzeća ili lokalne organe vlasti o aktivnostima preduzeća u vezi sa TOR

□ da vrši stručno osposobljavanje rukovalaca (manipulanata) opasnim materijama

 

Pojedinosti u vezi sa Obukom savetnika za bezbednost u transportu opasne robe možete pročitati OVDE

Rico Training Centre kao licencirani organizator stručnog ospobljavanja u transportu opasne robe vam stoji na raspolaganju za sva dodatna pitanja. Imajte u vidu da su angažovana stručna lica savetnika za bezbednost u deficitu, što je dodatan razlog da se što pre osposobite za ovu poziciju.

 

 

ZNANJE ČINI RAZLIKU

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *