Blog

POTVRĐEN 3 591 PREKRŠAJ VOZAČA AUTOBUSA TOKOM POJAČANE LETNJE KONTROLE U SRBIJI

Završena je druga planirana pojačana kontrola saobraćaja u Srbiji u periodu od 18.-24. jula 2022. godine. Ovoga puta, pod lupom Saobraćajne policije su bili vozači autobusa u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju.

GLAVNI CILJ I OSNOVNI RAZLOZI SPROVOĐENJA AKCIJE POJAČANE KONTROLE

Glavni cilj sprovođenja letnje akcije je pojačana kontrola vozača autobusa u delu poštovanja Zakonskih propisa i pravilnika o radnom vremenu. Osnovni razlozi sprovođenja navedene akcije su provera bezbednosti u saobraćaju zbog:

– organizovanog prevoza dece na kulturne manifestacije i sportske kampove i

– povećanog tranzita turističkih autobusa kroz Srbiju.                

PREDNJAČILI SU PREKRŠAJI U PREKORAČENJU VREMENA UPRAVLJANJA VOZILOM I U RADU SA TAHOGRAFIMA, KAO I TOKOM JUNSKE POJAČANE KOTROLE

Kontrolisano je 4 189 vozača autobusa i načinjen je 3 591 prekršaj, što čini čak 85% od ukupnog broja. Sankcionisano je 1 493 vozača u prekoračenju vremena upravljanja vozilom i prekršajima u radu sa tahografima. Učinjeno je:

► 636 prekršaja zbog neposedovanja potrebne dokumentacije za vozače

45 prekršaja zbog prekoračenja brzine

381 prekršaj zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa.

Pojacana kontrola autobusa
Izvor: mup.gov.rs

ZABELEŽENO VIŠE SLUČAJEVA DRASTIČNOG KRŠENJA PROPISA

Saobraćajna policija je, tokom trajanja letnje pojačane kontrole, zabeležila da su vozači autobusa načinili više slučajeva drastičnog kršenja propisa.

Naime, prilikom kontrole vozača autobusa turskog prevoznika u Loznici 18. jula 2022. godine, koji je prevozio oko 30 putnika na relaciji Istanbul – Sarajevo, načinjeno je 15 prekršaja vozača i 12 prekršaja prevoznika-pravnog lica. Ukupan iznos novčanih kazni, po prekršajnim nalozima, iznosio je 1.470.000,00 din. Prevoznik je poslao drugog vozača da preuzme putnike, a vozač autobusa je isključen iz saobraćaja.

Narednog dana, 19. jula 2022. godine kontrolisan je vozač autobusa turskog prevoznika kod Dimitrovgrada koji je prevozio 47 putnika na relaciji Budimpešta – Istanbul. Tom prilikom, otkriveno je 18 prekršaja vozača i 17 prekršaja prevoznika-pravnog lica. Sačinjeni su prekršajni nalozi pri čemu je ukupan iznos novčanih kazni iznosio 2.590.000,00 din. S obzirom da se radilo o višečlanoj posadi, jedan vozač autobusa je isključen iz saobraćaja, dok je drugi vozač nastavio sa prevozom putnika.

Ohrabruje podatak, da se nije dogodila nijedna teža saobraćajna nezgoda, tokom pojačane letnje kontrole vozača autobusa.

APEL MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve učesnike u saobraćaju tokom cele godine, a posebno vozače autobusa tokom letnjeg perioda kada su pojačane gužve zbog godišnjih odmora, da poštuju propise u cilju očuvanja bezbednosti saobraćaja na putevima.

Korišćen izvor u pisanju vesti je: mup.gov.rs

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *