Blog

Bezbedna i ekonomična vožnja: Obuka za zaposlene kompanije “MercataVT”

Ciklus programa Bezbedna i ekonomična vožnja za vozače komercijalnih i putničkih vozila u organizaciji Rico Training Centre otpočeo je obukom za vozače kompanije “MercataVT”.

Transportni sektor sa potencijalnim rizicima u saobraćaju i velikom potrošnjom goriva, zahteva znanje i ponašanje vozača u skladu sa propisima bezbedne i ekonomične vožnje.

 

Principi bezbedne i ekonomične vožnje

Principi bezbedne i ekonomične vožnje

OBUKA MENJA STIL I STAV VOZAČA PREMA VOŽNJI

Program Bezbedna i ekonomična vožnja se realizuje kao jednodnevna obuka, a sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela. Naime, vozači kompanije “Mercata VT” su se najpre upoznali sa planom i načinom rada i odradili “ulazni” test, kako bi se utvrdilo njihovo dosadašnje znanje.

Nakon testa instruktor je definisao rutu i nakon toga je prva vožnja krenula u realizaciju.

Prva vožnja je realizovana tako da su vozači upravljali vozilom na način na koji to inače svakodnevno rade, kako bi instruktor koji je u vozilu uvideo propuste koje čini vozač u vožnji.

Kada su svi vozači obavili prvu vožnju usledila je teorijska obuka kojom ih je instruktor edukovao o principima bezbedne i ekonomične vožnje i pritom ih podstakao na razmišljanje, ali i uključio u diskusiju.

Počela je druga vožnja. Nastavilo se sa praktičnim delom, ovog puta su kandidati vozili uz instrukcije i sugestije instruktora.

Pred završetak obuke na red je došao “izlazni” test, koji omogućava upoređenje znanja pre obuke i znanja stečenih nakon obuke.

 

POBOLJŠAJTE USLOVE POSLOVANJA SMANJENJEM TROŠKOVA

Usvojenim teorijskim i praktičnim znanjem kroz promenu stila vožnje vozača i prihvatanjem novih principa bezbedne i ekonomične vožnje njihovom primenom i uz odbacivanje starih navika i agresivne vožnje, postižu se sledeći efekti:

♦ Ušteda u potrošnji goriva:

→ od 9% – 24 % postiže se u toku SAME realizacije obuke;
→ od 6% – 11% postiže se po završetku obuke a dalje, kroz kontinuirano praćenje rada vozača zaposlenog u okviru privrednog društva (samostalno);
→ od 8% – 17% postiže se po završetku obuke, a dalje kroz kontinuiranio praćenje rada vozača koje vrši RTC, uspostavljanjem sistema za praćenje i unapređenje uštede goriva (eksterno);

♦ Smanjenje troškova održavanja ( pneumatika, kočnica i dr. delova) i produženje perioda eksploatacije vozila;

♦ Smanjenje troškova na ime kazni po osnovu prekršaja;

♦ Smanjenje emisije štetnih gasova u cilju očuvanja životne sredine;

♦ Povećanje bezbednosti u saobraćaju kao rezultat smanjenja rizičnog ponašanja i situacija koji su glavni uzrok saobraćajnih nezgoda;

♦ Podizanje imidža profesionalnog vozača i primena najnovijih standarda.

 

MENADŽMENT KOMPANIJE VRŠI KONTINUARNO PRAĆENJE RADA VOZAČA

Glavno pitanje svake kompanije je kako smanjiti potrošnju goriva, a odgovor se nalazi upravo u principima bezbedne i ekonomične vožnje. Menadžment kompanije će vršiti dalje praćenje rada vozača nakon završene obuke u cilju kontinuiranog održavanja potrošnje goriva i primene usvojenih principa obuke. Time će se održati kontinuitet u ostvarivanju efekata uz primenu usvojenih principa obuke i adekvatnim stilom vožnje.

Po planu, svi angažovani vozači u distributivnim centrima kompanije „MercataVT“ u Novom Sadu, Beogradu, Čačku i Nišu su deo programa obuke o bezbednoj i ekonomičnoj vožnji, kao i vozači u drugim transportnim kompanijama sa kojima je postignut dogovor.

Našu stručnu literaturu o principima Bezbedne i ekonomične vožnje, možete poručiti OVDE

Za sve zainteresovane pravne subjekte koji žele da poboljšaju uslove poslovanja smanjenjem troškova i povećanjem bezbednosti, preporučujemo Obuku o bezbednoj i ekonomičnoj vožnji, a za detaljnije informacije slobodno se obratite našem Centru na telefon:

+381 65 8530 523

 

ZA VAŠE NOVE POSLOVNE USPEHE, JER ZNANJE ČINI RAZLIKU!

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *